Има време за всяко действие

Има време за всичко!

Има време да започнеш да пишеш, да спреш и пак да започнеш. Пробуждането е най-трудно. Не първата стъпка, а всяка следващата, с която извървяваш разстоянието до целта. Източната философия учи, че не целта е важна, а пътят.

Когато започнах да пиша тук, си поставих две задачи. Едно, да пиша за практическите ползи от членството на България в ЕС. Не, не онези големите – еврозона, Шенген, фондове- които се дъвкат и предъвкат по стотици пъти. А, за онези, които имат значение за теб. Две, да пиша разбираемо, с което да те накарам да се замислиш, че правата ти в ЕС не са някъде там, а тук и в теб.

Ти можеш да променяш. Ти може да участваш при приемането на законодателството на ЕС, преди то да бъде прилагано в България. Защо да те е грижа? Защото ще помагаш законодателството да отразява твоите нужди и нуждите на хиляди други като теб.

Начините за гражданско участие при изработването на законодателство на ЕС

Graphic citizenship participation

1) Достъп до информация. Европейската комисия е създала Портал за прозрачност. Това е отправната ти точка, откъдето може да начучиш как се подготвят решенията на ЕС и да разбереш как може да получиш достъп до тези документи. Като гражданин на ЕС ти имаш право да си част от законодателния процес и да изискваш документи по решения на ЕС. Всяка година ЕК публикува т. нар. пътна карта, в която са описани документите, които ще бъдат подготвени от Комисията през годината. Започни оттам. Инфомирай се за областите, който те интересуват.

2) Активност на ниво ЕС. Европейската комисия прави публични консултации с гражданите/гражданския сектор по почти всички политики. Информация за организация на процедурата може да се намери на официалната страница, поддържана от Генералния секретариат на Комисията. Също така, мнение по (не)законодателно предложение на ЕС може да се изрази и чрез Центъра за консултации на ЕК.

3) Петиции. Всеки гражданин на ЕС може по всяко време да изрази правото си на петиция до Европейския парламент. Петицията може да бъде жалба, искане за информация или призив за конкретно действие. Ти може да подкрепиш вече отворени петиции и да се присъединиш към други граждани на ЕС, за да може Вашя глас да се по-силен. Отправната точка за всяка петиция е Порталът за петиции на Европейския парламент.

4) Членове на Европейския парламент. Тази група е избрана от теб и твоите приятели. Тяхната основна задача е да направят твоя глас чуваем в ЕС. Затова не се притеснявай да се свързваш с бългаските представители в Европейския парламент.

5) Европейска гражданска инициатива, с която един милион граждани на ЕС могат да инициират нова политика. Повече за това съм писала тук.

6) Активност на национално ниво. Ако пък си изпуснал моментът да изразиш мнение по законодателно предложение, подготвено от Комисията, може да се включиш на следващия етап – да участваш в разработването на българската позиция. От няколко месеца съществува Национален консултативен център, чрез който може да изразиш своята позиция по законодателното предложение.

А, и още нещо: за да действаш не е необходимо да знаеш чужд език. Ти може да променяш правото на ЕС и използвайки родния си език, който е и официален за Съюза.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s