Една година за теб

logo_compЕдна година за теб. Една година за мен. Една година за нас.

Просто 2013 година ще бъде различна от всички останали Eвропейски години. Казвам ти. И ако преди споменаването на думите „Eвропейска година на…“  предизвикваха следните асоциации „?!..?!“, то този път всичко обещава да е различно.

Защото тази година е за теб. Защото е насочена към това, което най-много обичаш – да пътуваш, да откриваш нови приятелства и да чупиш бариери. Защото ти си не само гражданин на България, но и на Европейския съюз и трябва да свикваш с това.

Преди 20-сет години в нидерланския град Маастрихт се подписва един от ключовите договори на Европейския съюз. Той е важен, защото въвежда

Договорът от Маастрихт създава нова структура на ЕС, състояща се от три стълба: Европейски общности, Обща външна политика и политика на сигурност и сътрудничество е областта на правосъдието и вътрешните работи. Той дава гражданството на ЕС, икономическия и валутен съюз и повече права на Европейския парламент.

принципа на равното третиране между гражданите на ЕС от институциите, органите, службите и агенциите на Съюза (чл. 9 от ДЕС). Всяко лице, повтарям всяко лице, притежаващо гражданство на държава-членка, е и гражданин на Съюза. И като такова то има право да участва в демократичния живот на Европейския съюз.

Какви права имаш като гражданин на ЕС?

Те са разписани в чл. 20 до 24 на ДФЕС, но казано в прав текст ти имаш следните права (и задължения):

Започна Европейската година на гражданите. Нейна голяма цел е насочи вниманието към твоите права като гражданин на ЕС – тяхното използване и защитаване. Постигането на тази цел е свързано с едно ясно задължение на всеки гражданин – да бъде информиран. Know Your Rights.

 Th!nk Europe

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s