Черно на бяло без оценка

Азиатските бойни изкуства учат да се фокусираш върху пътя, който изминаваш, а не върху целта, която си си поставил. Съсредоточаването върху целта те отдалечава от нея, казват те, защото се разсейваш в тренировките и мислиш за края, а не как да се изградиш в пътя до него.

След няколко часа ще бъде публикуван петият доклад на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка за България. В края на 2006 г. в резултат на останали въпроси в хода на преговорния процес за членство в ЕС беше решено всяка година да бъде изготвян мониторингов доклад, в който да бъде отчитано какво е постигнато до момента.

С времето докладът с главно „Д” се превърна в цел, а пътят който водеше до нея ту се скъсяваше, ту се увеличаваше. Това, което пропускаме днес е целта, която преследваме. Цел, която означава цялостна, независима и ефективна съдебна и административна система, подсигурена по съответния начин, за да се бори с корупцията и организираната престъпност. Не за политиците, съдиите или полицията. А за гражданите. За теб и мен.

Казвала съм го и преди. „Европейски съюз” означава общо пространство, в което има функциониращ вътрешен пазар, свобода, сигурност и правосъдие. В това пространство държавите-членки споделят взаимната увереност, че административните и юридическите им практики уважават върховенството на закона. Не заради тях, а заради техните граждани.

Най-тежкото последствие от мониторинговите доклади не е в смяната на правителствата. А в това, че има потенциална опасност да бъде отменено задължението на останалите държавите-членки да признават и изпълняват съдебните решения и присъди, наложени от български съдилища, като например заповеди за арест. В това, че се превръща в пречка за бизнеса и инвестициите. В това, че води след себе си проблеми в близки области като свободното движение в Шенгенското пространство.

Никога не го казваме, но механизмът за сътрудничество и проверка се прилага за България. За държавата като политическа общност, в която се включва не само изпълнителната, но и законодателната и съдебна система. Включва и теб, защото ти също участваш в политическия живот на страната. Дори и когато не гласуваш.

Th!nk Europe

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s