Многоточие в правоприлагането

Не, това няма да е скучна публикация. Точка.

Не, няма да изреждам правни норми и членове. Удивителна.

и да, мисля, че ще ти бъде от полза. Многоточие.

Миналата седмица беше 9 май. Празникът на Европа. В България имаше серия от събития, които отбелязаха и петте ни  години членство в ЕС. За това, какво спечелиха българите от ЕС се говореше много. За това, какво ние дадохме на другите граждани на ЕС се промълви с половин уста.

Днес искам да пиша за нещо, което е важно за всеки (не обичам думата „чужденец”), живеещ в България и/или гражданин на държава – членка на ЕС. Ти имаш право да придобиваш собственост върху земя за второ жилище. Вече.

Договорът за присъединяване на България към ЕС не съдържа само сакралната констатация „България е в ЕС”. Той съдържа всички условия, които ние като страна по договора сме се съгласили да изпълняваме или предоставяме. Съгласно същия този договор България може да запази в сила, за срок от пет години от датата на присъединяване, ограниченията, съществуващи в нейното законодателство към датата на подписване на Договора за присъединяване, по отношение на придобиването на право на собственост върху земя за второ жилище от граждани на държавите-членки или държавите, страни по Споразумението за Европейско икономическо пространство (СЕИП), които не пребивават в България и, от юридически лица, учредени в съответствие със законите на друга държава-членка или на държава, страна по СЕИП.

С присъединяването ни към ЕС бяха направени необходимите промени в Конституцията на България и законодателството, за да може то да бъде в съответствие с правото на ЕС т.е. дадено право да бъде признато за такова в целия ЕС.

Да, в Конституцията по-конкретно в чл. 22, ал. 1 се разпознава правото  чужденци и чуждестранни юридически лица да могат да придобиват право на собственост върху земя при условията, произтичащи от присъединяването на Република България към Европейския съюз. Изискването за придобиване на земя от чужденци е да се спазват условията, разписани в Договора за присъединяване.

Да, в член чл. 29 и 29 а от Закона за собствеността са подробно разписани условията за придобиване на земя от чужденци. Чужденците или чуждестранните юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земя при условията на международен договор, ратифициран по реда на чл. 22, ал. 2 от Конституцията на Република България, обнародван и влязъл в сила, а чужденците – и при наследяване по закон.

И не, това на практика не се случва…(многоточие)

Точно така. След изтичането на преходния период, който беше въведен, за да могат да бъдат изгладени икономическите разлики между една нова държава-членка и нейните граждани, България, и останалите държави-членки от 1 януари 2012 г. нищо не е променено.

Наскоро в разговор с приятел-юрист и приятел-нотариус обсъждахме петгодишнината от членството ни. Аз разпалено обяснявах как да всече няма ограничения за земя за второ жилище, разбирате ли, Договорът не създава ограничения вече. Моят приятел – нотариус ми каза просто „Е, да де, но няма да намериш нотариус в София, който да направи прехвърлянето”. Бум!

Оказа се, че нотариусите и след 1 януари 2012 г. не прехвърлят земя за второ жилище на чужденци. Никога. Е, недвижимо имущество може, но земята под него в никакъв случай.  Нямало такава практика.

Създаването на една практика зависи от контрола върху нея. А контрол върху дейността на нотариусите може да изпълнява министърът на правосъдието. Той по силата на чл. 80 б от закона за нотариусите и нотариалната дейност упражнява контрол върху дейността на всеки нотариус. Затова пишете му. Той трябва да знае. В крайна сметка законът трябва да се спазва от всички.

 * тази публикация е твоя приятел, който е избрал да живее в България. Разкажи му за нея. Той има право да знае.

Приложение VI от Договор за присъединяване на България и Румъния към ЕС

Списък по член 20 на Протокола:
Преходни мерки, България

3. Свободно движение на капитали

Договор за създаване на Конституция за Европа.

1. Независимо от задълженията, произтичащи от Договора за създаване на Конституция за Европа, България може да запази в сила, за срок от пет години от датата на присъединяване, ограниченията, съществуващи в нейното законодателство към датата на подписване на Договора за присъединяване, по отношение на придобиването на право на собственост върху земя за второ жилище от граждани на държавите-членки или държавите, страни по Споразумението за Европейско икономическо пространство (СЕИП), които не пребивават в България и, от юридически лица, учредени в съответствие със законите на друга държава-членка или на държава, страна по СЕИП.

Граждани на държавите-членки и граждани на държавите, страни по Споразумението за Европейско икономическо пространство, които законно пребивават в България, са извън обхвата на разпоредбите на предходната алинея или на каквито и да било норми или процедури, различни от тези, прилагани към български граждани.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s