Теория и практика на кандидатстването за работа в институциите на ЕС (Част II)

Тайната на вземането на изпит е в подготовката. Или така казват. Поне за изпитите на ЕПСО това е безкрайно вярно. Изпитът за започване на работа в институциите на ЕС е сериозно начинание, към което трябва да се подхожда сериозно. Затова мотивацията е основен момент в твоята подготовка. Мисъл, която може да ти помогне: само част от хората, които са кандидатствали, се явяват на изпит и само част от тези хора всъщност са прекарали повече от две седмици в подготовка за изпита. Затова ако се заемеш сериозно, ти се състезаваш с 20 % от тези, които са кандидатствали в началото. Не е зле, а?

  • Необходими са два месеца, ежедневно четене/практикуване, най-малко по 4 часа на ден, за да се подготвиш за изпита. Това означава, че трябва да се сдобиеш с материали, които са във формата на теста и да се упражнявате за време. Има написани много книги по въпроса, но най-важното е да се научиш да работиш срещу часовника;
  • Готви се по отделните елементи, а не по микс от всички части. Ако решаваш лингвистични задачи, не решавай по-малко от 20 в една серия, защото това ще е броят на задачите, които ще се паднат на изпита. Тренировка да бъдеш фокусиран в определен тип задача за определено време ще ти помогне на самия изпит.
  • Не мисли, че има елемент които може да подцениш. Ако смяташ, че математиката ти е сила и няма нужда от специална подготовка, грешиш. Това е частта, в която най-много кандидати се провалят. Дори и ако си добър в решаването на задачи, трябва да се упражняваш всеки ден (включително и в смятане наум), за да не губиш време на изпита.
  • (за езиковия текст) Игнорирай всяка предварителна информация, която имаш. Тестовете за проверка на езиковите способности са за проверка на способността за разбиране на текст, а не на знания, натрупани по отделни теми. Въпросите в езиковата част  представляват текст дълъг 8 или 15 реда. Основно правило е се използва само информацията в текста и да се игнорира всяка друга информация извън посочената, овен ако не е свързана с универсално правило или общоизвестен факт (напр. ЕС има 27 държави-членки).
  • (за езиковия тест) Тренирай да не четеш всичко. Внимателното изчитане на цялата предоставена информация може да ти помогне да стигнеш до верния отговор, но със сигурност ще те забави. Виж дали правилото прочети първо отговорите и след това текста работи и за теб. Със сигурност верният отговор трябва да съдържа същата информация като в текста, но поставена с различни думи.
  • (за езиковия тест) Чети колкото може повече статии на ден на различни теми. Това ще развие речника ти  и ще ти помогне да се ориентираш по – добре в текстовете. Обръщай повече внимание на четенето на качествени вестници, сложни думи и разбирането на различните мерителни единици.
  • (за математическия тест)  Не всичко е математика. Математическият изпит е упражнение по смятане, в което основно място заема статистическите графики и таблици. Ти ще бъдеш помолен да намериш определен процент, число или да решиш между относителни числа. Понякога въпросите са подвеждащи и не изискват използването на калкулатор (затова по-добре забрави за него, защото ти отнема ценно време).
  • (за теста за проверка на абстрактните способности) Развий въображението си. Това е възможността мисловно да обръщаш, въртиш, подреждаш и преместваш фигури спрямо определена логика. Въпросите имат за цел да проверят дали можеш да извадиш определена последователност от дадена фигура и да идентифицираш нейните компоненти. Както казах и преди само упражнението може да помогне.
  • ( за теста за преценка на ситуацията) Изучи внимателно списъците, предоставени от ЕПСО с качествата и способностите на кандидатите. Това ще ти помогне да се ориентираш какви качества търсят и как да се представиш в по-добра светлина. Да, в тези въпроси няма верни и грешни отговори, но някои са по-грешни.

И накрая, преди да започнеш работа по теста да провери, че на бюрото имаш работеща елка, работещи химикали, работеща гъба за триене, два листа и тапи за уши (последните са наистина необходими, защото в залата непрекъснато влизат хора и това може да наруши концентрацията ти).

Идеята ми тази статия е да се обновява непрекъснато с полезни съвети. Затова пишете ми и с радост ще допълним редовете. За съжаление, мястото не ми позволява да включа информация и за следващите две нива. Може би ще има и част три.  

Допълнение №1. За подготовка на кандидатите за първия етап от селекционната процедура (компютърните тестове), ЕПСО публикува примерни тестове за основните категории длъжностни лица.

Допълнение №2. ЕПСО публикуваха кратко видео, с което може да се запознаеш с протичането на втората част от селекционната процедура – центъра за оценка. Пълното видео може да гледаш тук:

Източник ЕПСО

Примерни тестове и материaли за подготовка може да намериш в Част III

Th!nk Europe

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s