Модерното бъдеще на трансатлантическите отношения

Те са млади и амбициозни. В тях припознават бъдещите лидери или поне тези, които ще застанат до тях в сянка. Избрани са измежду десетки други, за да се включат в проект, вдъхновен от социалните медии и новите технологии. Никога не са се виждали, но това няма значение. Те имат всичко, от което имат нужда – компютър, Интернет и достъп до защитена група в най-голямата социална мрежа.

Задачата на Атлантическия съвет е да намери и да свърже мислещите хора от двете страни на океана. Затова Young Atlanticist Program е насочена към младите на възраст от 25 до 35 години, които са започнали своята кариера в областта на международните отношения, отбраната и сигурността, журналистиката, международните бизнес отношения и науката. Инициативата се реализира всяка година като до началото на м. февруари желаещите да участват трябва да представят кратка автобиография, мотивационно писмо и разработка по проблем, свързан със сигурността и международната политика.

Предварителният подбор се извършва от Атлантическия съвет. Избраните кандидати се включат в специално създадена затворена група, където са свободни да дискутират бъдещето на НАТО и Европейския съюз, промените в Северна Африка и Близкия Изток и съвременните предизвикателства пред сигурността. Участието в групата е загряване за срещите „на живо” на младите лидери. През 2012 г. те ще бъдат две – в рамките на Глобалния форум по сигурността в Братислава през м. април и на Срещата на високо равнище в Чикаго през м. май. По време на двете събития младите атлантисти ще имат възможност да се срещнат с водещи фигури и политици от международната сцена.

„Едно от най-големите предимства на участието в програмата е мрежата, която всеки един от нас изгражда в он-лайн и оф-лайн контакта си с останалите участници” казва Христиана Грозданова, която е един от българските представители в програмата. Тя е част от екипа на Кафе „Бабел” и съветник по политиките на ЕС. Преди това Христиана е работила по въпросите на Европейския съюз в администрацията на Министерския съвет и Европейската комисия.

Повече за програмата „Млад атлантист” можете да научите на адрес: http://www.youngatlanticist.org

Атлантическият съвет е независима неправителствена организация, която има за цел да насърчава трансатлантическото сътрудничество и международна сигурност. Повече за него: http://www.acus.org

This article has been published in Cafe Babel Sofia website as part of the Young Atlantic Working Group awareness raising campaign. The English version of the article could be found here.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s