Теория и практика на кандидатстването за работа в институциите на ЕС (Част I)

Преди няколко седмици Европейската комисия представи Доклад за назначаването на работа на граждани на България и Румъния. В доклада се казваше, че за пет години „Комисията е назначила 478 българи и 727 румънци, като по този начин е надхвърлила общата си цел за назначения с 23,3 % — или 228 назначения”.

С приемането на България и Румъния в ЕС беше определен петгодишен преходен период за назначаване на граждани на България и Румъния в институциите на ЕС. Това означаваше облекчени условия за наемане и провеждане на открити конкурси само за гражданите на двете държави. Формално преходният период изтече на 1 януари 2012 г., но всъщност последният конкурс за администратори за българи и румънци беше през м. май 2009 г.

Да кандидатстваш за работа в Европейските институции е трудна задача, но не и невъзможна. Получаваш сигурност до живот (понякога буквално), работиш в мултикултурна среда и заплащането е добро, особено в сравнение с публичния сектор в България. Основният проблем е, че за да получиш всичките „perqs”, ти трябва се конкурираш от около 50 хиляди души от всички държави-членки.

Идеята на този пост е не да отчайвам всеки осмелил се да мечтае да работи в институциите на ЕС. Обратно, ако си добре информиран и се готвиш систематично и правилно, имаш шансове за успех. Особено ако кандидатстваш за позиции като медицинска сестра, учителка или IT. Хора, владеещи тези професии са ценни, защото поради различни причини има недоимък от тях в институциите. Обратно, завършили международни отношения, публична администрация, европейстика и производни има в пъти повече и кандидатстването за тези позиции е усложнено.

Процедурата

Най-ниското ниво, от което можете да започнете работа в институциите е AD 5 за администратори (експерти) и AST 1 за асистенти (технически специалисти). През 2011 г. за първи път беше направен конкурс и за AD 7 т.е. за експерти, които имат 6 години стаж по специалността. Освен това, можете да започнете работа и като срочно нает служител или командирован национален експерт от държавната администрация. Последните две категории ще ги разглеждаме друг път.

Пътят за работа в институциите на ЕС минава задължително през Европейската служба за подбор на персонал (European Personnel Selection Office). Службата отговаря за публикуване и оповестяване на обявата за конкурса, организиране на различни изпити, проверка дали кандидатите отговарят на общите условия, управление на списъците с резерви и др. Отделно, службите за човешки ресурси на институциите отговарят за наемането на работа на успелите кандидати т.е. за попълването на конкретни свободни работни места чрез наемане на нови служители от списъците с резерви.

Етапи на конкурса

До 2009 г. процедурата по подбор включваше три етапа: компютърен входящ тест със затворени въпроси за проверка на знанията за Европейския съюз, езикови и математически способности; писмена част, която проверява по-задълбочено знанията на кандидатите чрез написване на есе, тест със затворени въпроси или друг писмен тест и устен изпит пред конкурсна комисия.

Смяташе се, че посочената процедура е ориентирана към проверка на знанията на кандидатите, а не на техните реални способности и не селектира най-добрите кандидати за работа. Затова 2009/2010 се извърши т. нар. „Реформа на ЕПСО”, която целеше да постигне по-качествен подбор на кандидатите, основан на техните умения. Практически това се измерва с промяна на втория етап от конкурса от есе и отговор на въпроси на център за проверка на способностите, премахване на въпросите за проверката на знанията за ЕС и съкращаване на цялата процедура на подбор от 2 години на 9 месец.

Една от най-важните промени беше въвеждането на конкурси всяка година за служители в институциите, което предвижда възможност за по-ранна подготовка и планиране на ангажиментите.

Пролет: общ конкурс за администратори

Лято: конкурс за лингвисти (писмени и устни преводачи)

Зима: конкурс за асистенти.

За профили като право, одит и др. се планират отделни конкурси и те не са обвързани с посочената схема. През годината се организират и малки процедури за други длъжности. Всяка година се публикува индикативен график, кога ще се провеждат изпитите. Графикът може да бъде видян тук.

Схема за провеждане на процедурата за подбор на служители. Източник: ЕПСО

За всяка част има определен брой точки, които кандидатът трябва да получи, за да се приеме, че е „изкарал теста”. Другото условие е само кандидатите с най-висока оценка преминават на следващия. Още при обявяването на процедурата е записано колко кандидата ще преминат от един етап на друг.

Кандидатите, преминали успешно процедурата по подбор, се включват в „списък с резерви“. Това е база данни, от която институциите на ЕС могат да избират кандидати, преминали успешно процедурата за подбор на персонал на ЕС.

Кандидатстване

Кандидатстването започва чрез регистрация на сайта, за която ти е необходим валиден e-мейл. Профилът в ЕПСО е жизнено важен, защото чрез него се регистрираш за участие, получаваш информация за резултатите от изпита и тече цялата организация на конкурса. Когато се регистрираш можеш да заявиш участие в изпита чрез попълването на онлайн формуляр за участие преди крайния срок за регистрация. Формулярът е организиран в няколко секции:

1. Лична информация съгласно паспорта на лицето – дата и място на раждане, гражданство и др.;

2. Четири кратки мотивации, интегрирани във формуляра и неразделна част от него, които трябва да отговарят на няколко въпроса:

– как образованието и опитът на кандидатите е релевантен към обявената позиция; защо кандидатът се интересува от конкретната позиция; с какво кандидатът може да допринесе за работата на европейските институции и агенции; с кои две постижения се гордее най-много кандидатът.

3. Образование и допълнителни квалификации;

4. Професионален опит;

5. Владеене на чужди езици и способност за работа с компютър.

Обикновено кандидатите имат около месец от обявяването на конкурса в Официалния вестник на ЕС, за да се регистрират. Няколко седмици след приключване на регистрацията за изпита всички кандидати получават уведомление в кой период ще бъде изпита. Например за изпита за администратори, чиято регистрация започва март до началото на април изпитът се провежда през май. Кандидатите се поканват средата на април да влязат в профила си и да посочат дата/час и място (“book appointment”), където ще се явят на първия тур от изпита.

Много е важно да book appointment още в началото, за да може да изберете по-късна дата за изпит и да си откраднете няколко дни за подготовка.

Процедурата за подбор на администратори започва през м. март всяка година.

допълнение към м. декември 2014 г. : На страницата на Европейската служба за подбор на персонал можете да намерите информация за  предстоящи процедури за подбор.

Как да се готвите за изпита и няколко полезни-надявам-се съвета можете да прочетете в Част II  и Част III.

Th!nk Europe

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s