Вместо коментар

Вчера (13 февруари) на редовния брифинг на Европейската комисия говорителят на Вивиан Рединг, Комисар по правосъдие, основни права и гражданство, Mатю Нюман даде изявление от нейно име, с което осъжда действията на Партията на свободата.

Нещо повече, Европейската комисия отказа да предприеме правни действия срещу Нидерландия и призова нейните граждани да заемат позиция срещу сайта и да се разграничат от този жест на насаждане на нетолерантност.

На директен въпрос какви мерки ще предприеме Комисията срещу партията, отговорът беше, че ЕК нямала правомощия да се намесва (!), защото това било вътрешнополитически проблем. Така Партията на свободата беше извадена от коалиционното управление на страната и увисна във въздуха между небето и земята.

Всъщност тази позиция на ЕК е част от цялостната политика на Съюза за борба с всички недемократични форми на управление. Нейн израз може да бъде видях и във външната политика на Съюза, където 27 държави-членки осъждат режима на Асад, но не предприемат действия срещу него. За 50 години европейската интеграция, започнала с приспиването на „един проблем“ между Германия и Франция, доказа, че по-добре потушава пожари, отколкото да решава реални проблеми.

Цялото изявление можете да видите тук:
Прес-конференция. Изявление на Виван Рединг

Въпросите от залата са тук:
Прес-конференция. Въпроси от залата

Изявление на Вивиан Рединг, заместник – председател на ЕК и Комисар по правосъдие, основни права и гражданство:

В Европа отстояваме свободата. Ние защитваме отворен континент, където гражданите на ЕС смогат да се движат, работят и учат както пожелаят. Гражданите на 27-те страни в Общността трябва да се чувстват у дома си, независимо къде решат да се установят. Сайта на Партията на свободата се изправя срещу тези принципи,  призовавайки открито към нетърпимост. Европа е изправена пред трудни времена и ще решим проблемите си само, ако засилим солидарността, а не като отхвърляме съграждани. Призоваваме гражданите на Нидерландия да не следват тази нетърпимост. Вместо това гражданите трябва ясно да заяват, че Европа е място на свобода. Нетъпимостта няма място на нашия Континент.

Изявлението може да бъде намерено тук.

Отоврено писмо до нидерландскато общество и неговите политически лидери срещу уебсайта, създаден от Партията на свободата, подписано и от България.

Th!nk Europe

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s