Кой каза, че нямаме глас?

Процесът на взимане на решения в Брюксел за мнозина звучи толкова абстрактно стряскащо, че са изкушени да заявят веднага „Това не се отнася до мен”. Докато не отидат в магазина, където избират храната по съдържанието, описана на пакетчето и следят дали купуват яйца от свободни кокошки или подово отглеждани. Ефектът на щрауса, който си заравя главата, може да помогне за известно време, но не и да се пренебрегне напълно въздействието, което имат приетите норми от Европейския съюз върху всеки един негов гражданин.

Доскоро изолирани от процесите на правене на законодателство на ЕС, днес един милион граждани могат да осъществяват пряка демокрация върху Съюза и неговите политики. Европейската гражданска инициатива дава право на един милион граждани на Съюза да подканят Европейската комисия да направи предложение за нормативен документ в област, в която има правомощия.

Най-малко един милион граждани на Съюза, граждани на значителен брой държави-членки, могат да поемат инициативата да приканят Комисията да представи подходящо предложение, в рамките на предоставените й правомощия, по въпроси, за които тези граждани считат, че за целите на прилагането на Договорите е необходим юридически акт на Съюза.

Чл. 11 от Договора за функционирането на Европейския съюз

Специален комитет на гражданите, съставен от най-малко 7 гражданина на ЕС, които представляват най-малко 7 държави-членки, е отговорен за събирането на необходимите удостоверения. Удостоверенията представляват доказателство, че гражданинът заема определена позиция. Срокът за тяхното събиране е една година. Броят на удостоверенията се сертифицира от държавите-членки. От своя страна Европейската комисия има право на 3 месеца, в които да разгледа инициативата и да реши какви да бъдат следващите й стъпки.

Целият процес е описан тук

Процедурата за подготовка на една гражданска инициатива е описана в отделен Рекламент на Европейския парламент и Съвета на ЕС. Той съдържа информация както за стъпките, които трябва да се предприемат, така и формулярите, които трябва да бъдат попълнени. В Регламента е посочено, че Европейската гражданска инициатива ще стартира  не по-рано от 1 април 2012 г.

Затова започвайте да четете. Имате малко време да навлезете в процедурата, за да упражнявате директно гражданските си права. Социалните мрежи като Facebook и Twitter мога да ви помогнат да организирате необходимата маса, за да променяте политики. Има много анализатори, които смятат, че този инструмент няма да сработи. Със сигурност ще е поредната възможност написана на хартия, ако не се използва.

Така че, ако искате във всички магазини в ЕС до касите да се продават малки пакетчета бейби морковчета за директна консумация вместо мазни снаксове, действайте.

Последното беше само идея. 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s