Малките и големи въпроси

На 1 януари 2007 г, когато България стана държава-членка на Европейския съюз, беше еуфория, радост и прегръдки. Празнуваха млади и стари. Цяла България. Все пак една национална цел беше постигната. Юхууу, вече сме в Съюза. Юхууу, и ние станахме европейци. Юхуу, не е ясно за какво точно трябва да се радваме, но се радваме.

После еуфорията премина. Ежедневието повлече хората в техните задачи и те спряха да се чувстват специални. Спряха да мислят какво означава да имат равни права в Съюза като гърците или австрийците. От време на време в главата им отшумяваше една фраза „ами нали съм европеец”, но си оставаше там. Застинала на устните. А въпроси имаше, но негласни.

Добре де, как мога да получа разрешително за пребиваване?

Колко дълго мога да остана в една държава, за да търся работа?

Сега като съм европеец ще ми признаят ли българската шофьорска книжка?

 Тази нова година ще отбележим започването на 5-тата година от членството ни в Съюза. 5 е голямо число. На 5 месеца бебето е достатъчно силно, за да седи само. На 5 години детето се гордее с постиженията си. За 5 години не се проведе смислена комуникационна кампания, която да остави трайна следа в хората как да намират информация за въпроси, свързани с ЕС, които ги интересуват.

А начини има. Има информационен център Europe DIRECT (Европа Директно) и то не някъде там в далечния Брюксел, а тук в България. При това не заключен в София, а из цялата страна. Това е пряката връзка, даваща отговор на конкретни въпроси.

 Информационният център Europe Direct е предназначен да служи като връзка между Европейският съюз и гражданите, като дава  отговори  на по-общи или по-конкретни въпроси, касаещи функционирането, политиките на Европейския съюз, правата на гражданите в рамките на вътрешния пазар, както и за определени негови услуги, органи или агенции.

 Достъпът до Европа Директно може да стане по един от следните начини:

  • с обаждане на безплатния от всяка точка на Европейския съюз 00800 6 7 8 9 10 11. Можете да си говорите с тях на български език в работни дни във времето от 9:00 до 18:30 (централноевропейско време т.е.  „един час назад”)
  • с попълване на формуляра за запитване, където ще получиш отговор в рамките на 3 работни дни;
  • с посещение на един от центровете, които се намира най-близо до теб; Центровете Европа Директно в България имат една точка за контакт, чрез която може да откриеш удобния център;
  • с уеб чат

И неспирай да питаш. Имаш право да попиташ и да получиш отговор. Следващите 5 години от членството ще са фатални за добиването на самостоятелност или попадането на вечната зависимост някой да е отворен вместо теб.

Th!nk Europe

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s