Невидимите проблеми

Най-лесно преодоляваме препятствията, които виждаме. Далеч по-лесно е да се бориш например срещу зло куче пред вратата на магазина отколкото срещу нарушените ти права за свободно движение във вътрешния пазар. В единия случай имаш реален обект (заплаха), който може да ти навреди осезаемо. В другия – право, записано в поредния закон (пък бил той и на ЕС), което ти дава привилегии, които са някъде там, увиснали в пространството между Брюксел и София.

Това, което всеки юрист винаги казва, когато се заговори за права е, че правата носят както привилегии, така и задължения. Някак си обаче по-осезаеми са задълженията, отколкото правата. Може би затова когато заговорим за нарушени права във вътрешния пазар всичко добива относителни измерения. Появяват се презграничните проблеми, които за разлика от злото куче не можеш да отпъдиш с пръчка.

„презграничен проблем” (“cross border problem”): проблем, пред които се изправят гражданите и предприятията от една държава-членка на ЕС и включващ прилагането на правилата на вътрешния пазар от публичните органи на друга държава-членка; това включва ситуации, при които гражданин или предприятие има административна връзка (т.е. националност, придобита квалификация, установяване) с една държава-членка е вече във втора държава-членка, в която възниква проблемът.

Препоръка на Европейската комисия  № 2001/893/ЕО

В сърцето на презграничните проблеми е движението: гражданин/предприятие е напуснало на границите на родината (държава по установяване), за да се възползва от една от четирите свободи в рамките на вътрешния пазар в друга държава-членка на Европейския съюз, където среща пречка, породена от нейната администрация. Вниманието тук обаче не бива да бъде насочено върху качеството на правната рамка, а върху прилагането на тази рамка в практиката.

Примери за презгранични проблемi:

Българин изкарал шофьорски курсове в Германия по време на следването си в страната. При прибирането в България администрацията отказала да му признае шофьорската книжка. 

Ирландец, който живее в България и иска децата му да посещава държавна детска градина. От градината му поискали по-висока такса за записване  отколкото на българските деца.

Французин, живеещ в Полша и работил в двете държави, поискал френската администрация да му признае при пенсионрането и времето, през което е работил в Полша.

Презграничните проблеми са злото куче пред вратата на магазина, което не те пуска да влезеш в него и да си напазаруваш. Ако не знаеш как да го прогониш, най-вероятно ще си тръгнеш, независимо дали магазинът е отворен заради теб. Има начини да отпъдиш злото куче, но затова следващият път.

 Th!nk Europe

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s