Навътре във вътрешния пазар

 

“Вътрешният пазар обхваща пространство без вътрешни граници, в което свободното движение на стоки, хора, услуги и капитали е осигурено в съответствие с разпоредбите на Договорите

Чл. 26, параграф 2 от Договорът за функциониране на Европейския съюз

Преведено на разбираем език това означава, че всеки гражданин на държава-членка на ЕС може да се движи свободно, живее, учи и работи на територията на целия Европейски съюз, който функционира като един. На практика правилата за работа на вътрешния пазар представляват разпоредби, които обезпечават четирите свободи на движение.

Вътрешният пазар обединява пазарите на всички държави-членки посредством  общите политики на ЕС (обща търговска политика, обща конкурентна политика, обща селскостопанска политика), както и създаването на единната европейска валута – еврото. Той обхваща всички 27 държави-членки на ЕС, както и Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, които по Споразумението за Европейско икономическо пространство също прилагат правилата на ЕС в областта на вътрешния пазар. Днес около 500 млн. потребители от всички държави-членки са част от най-голямото общо пространство в света.

 

Твърди се че, когато Жан Моне, бащата на европейската интеграция, погледнал своята кариера и създаването на Европейските общности, възкликнал „Ако можеше да започна отначало, бих започнал с култура”. Това разбира се е невярно, защото той знаел много добре, че в този случай неговата идея била обречена на неуспех. Европейската интеграция е трябвало да започне с икономиката, в която са отчетени и най-големите постижения на Европейския съюз като цяло. Процесът на европейското обединение започва от създаването на един общ пазар между държавите-членки – първоначално само на въглищата и стоманата, а след това и във всички останали области. Това, разбира се, не е единственото предимство на вътрешния пазар.

Една от най-важните негови особености е, че той предоставя нови права на гражданите и фирмите. За да могат обаче гражданите и бизнеса да се възползват от тях, тези права следва да бъдат много добре защитени. Това правило важи с особена сила, когато става дума за т.нар. „презгранични проблеми” или проблеми, обхващащи участници от поне две държави-членки.

 

Вътрешният пазар шаблонно се смята за „най-голямото достижение на Европейския съюз”. Днес критиката към вътрешния пазар е, че в определени области (например политиката за защита на потребителите) той все още действа като 27 отделни национални пазари, което е далеч от идеята за общо пространство. Това е и основното предизвикателство, което трябва да бъде преодоляно в бъдеще.

Основни дати:

1951 г. Франция, Германия, Италия, Белгия, Люксембург и Нидерландия ( „founding fathers”) подписват договор, с който обвързват тясно индустриите си за въглища и стомана, че да не могат да започнат война една срещу друга никога вече.

1957 г. Шестте държави подписват Договорът от Рим, с които се създава Европейската икономическа общност (ЕИО) и „общия пазар”

1968 г. ЕИО премахва всички квоти и тарифи при вноса на стоки. Остават „нетарифните бариери”, които са разликите между изискванията за сигурност и пакетиране на държавите-членки или националните административни процедури. Тези разлики спират производителите да търгуват едни и същи стоки из цяла Европа.

1980 г. развиването на вътрешния пазар е забавено, а като основна причина се посочва, че националните икономки на държавите-членки на ЕИО са твърде сковани и фрагментирани.

1986 г. ЕИО приема Единия европейски акт, който има за задача да ускори изграждането на единен пазар без вътрешни граници до 1992 г.

В периода до 1992 г. се приемат около 280 законодателни акта, част от които целят да се уеднакви законодателство на всички членове на ЕИО. Това означава, че в повечето области вместо 12 отделни национални разпоредби ще има едно общо европейско право в дадена област. В други случаи държавите-членки се съгласяват да признаят законите и техническите стандарти на други държави-членки, като техни собствени без приемането на правни актове (принципът на „взаимното признаване”)

1993 единият пазар започва да функционира. От тогава до сега институциите на ЕС, заедно с държавите-членки, работят да премахват вътрешните бариери. Европейската комисия публикува ежегодно последните развития по Стратегията за вътрешния пазар, което поставя дългосрочните цели и рамката за подобрение във функционирането на вътрешния пазар.

Повече за вътрешния пазар можете да прочетете тук

Клипчетата са на победителите от конкурса „Tell us your story“, организиран от Европейската комисия, Европейският парламент и Полското председателство на ЕС по повод организирането на Форума за Единния пазар.  Целта на състезанието беше да се съберат „реални доказателства“ за функционирането на вътршния пазар от основните играчи – граждани, потребители, малки и средни предприятия.

Th!nk Europe


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s